Foundry in the Canyon

The incredible architecture of Berkeley Lab, like the Molecular Foundry hanging out into the space of Strawberry Canyon, is implanted into an otherwise natural setting. In that sense, being there reminded me of a sort of real-world Jurassic Park. (The flocks of turkeys and herds of goats on the grounds were a bit less threatening than dinosaurs, thankfully. The mountain lions were a different story…)

Foundry in the Canyon

Advertisements

Awaiting Information

This auditorium in Berkeley Lab’s Building 66 was the site of weekly seminars, naturally, but it’s that balcony behind the podium that often interested me the most about the room. From there, I captured some of my favorite views of Berkeley, Emeryville, and San Francisco. It was just down the hall from my office and nearly always accessible. I won’t say I took the space for granted, but I will say I enjoyed the ease of popping down the hallway for a stunning vista.

Awaiting Information

Little Path//Big View

I took this picture two years ago, during a wonderful springtime in Berkeley when a rainy winter had made the hills lush and green. The view is enormous, overwhelming: Oakland, San Francisco, Emeryville, and Berkeley all packed into one. I like the contrast of the tiny path on the green hilltop on the left side of the image providing a quiet contrast.

Little Path//Big View

Enter the Linear Cage

In comparison with the pathways between buildings in Northern New York (mostly shielded against the elements), I’m a bit disoriented by the semi-exposed stairwells and walkways of California. The mixture of features I associate with being inside (like the door with full glass window) and those I associate with being outside (like the tubular steel guard rails) makes for a juxtaposition.

Enter the Linear Cage

Cartesian Grid of Building 66

The utilitarian, earthquake-resistant architecture of Berkeley Lab amid the verdant hills of the East Bay seems like a science-fictional setting—a location that can’t possible exist—in contrast to San Francisco in the distance.

Cartesian Grid of Building 66

End of 2018 (Recalling the Lab)

Professionally, 2018 was a good year: my sabbatical work was published in the Journal of Physical Chemistry C. That came from a long time writing and a long time in this lab.

Testing Facility

Berkeley Lab’s Frei Group was kind enough to share their space with me, and I could not have done that work without this high vacuum line. I’ve always loved the way understanding the components of a system can take a complicated image like this one and break it into understandable parts. This image, in particular, gets less odd after the realization that this is two lines, mounted back-to-back, in the same Unistrut frame.

High Vacuum Line